NJEGA STOPALA

Svakodnevno pregledajte stopala, i naročito obratite pažnju ako primjetite rane ili neke druge promjene na koži ili noktima. Stopala pregledajte pod dobrim svjetlom. Možete koristi i ogledalo da biste vidjeli cijelo stopalo.

Jako je važno da vaša stopala redovito pregleda i Vaš ljekar, barem jednom godišnje, što je u skladu sa preporukama Međunarodne dijabetičke federacije (IDF).

Osjetljivost vaših stopala se može smanjiti ili nestati zbog polineuropatije.
Često nema nikakvih simptoma kad se to dogodi. Pripazite na znakove kao što su: peckanje, žarenje, trnjenje, bockanje, te gubitak osjećaja za temperaturu dodir ili bol.

Gubitkom osjećaja u stopalima sve povrede mogu proći neopaženo.

Kako se liječi dijabetična polineuropatija?

Ne nosite tijesne cipele koje vam stišću nožne prste. One mogu pridonijeti problemima s vlažnim stopalima, gljivičnim infekcijama, noktima koji urastaju i kožnim problemima kao što su kurje oči i žuljevi. Neprimjerena obuća može izazvati iskrivljenja stopala i rane. Za svaku aktivnost nosite primjerenu obuću. Svečane cipele treba nositi samo povremeno, i to kraće vrijeme.

Stopala perite kao što perete i ruke. Kupajte se ili tuširajte, ali nemojte namakati noge. Posušite ih peškirom svijetlije boje, kako biste odmah mogli primjetiti krv i gnoj na njemu. Namakanje šteti prirodnoj vlažnosti kože i izaziva njezino pucanje.
Kožu održavajte mekom i nježnom uz pomoć hidratantnih krema. Nosite odgovarajuće cipele da biste spriječili pritisak i nastajanje tvrde, zadebljane kože. Nikada ne hodajte bosi. Znojne noge pospite apsorbirajućim puderom za stopala.

Oprezno podrezivanje noktiju na nogama dio je brige za stopala.
Ako nokte režete pravilno, oni neće urasti niti se inficirati.

O nama Korisni linkovi Kontakt

Design & development: triptih
Copyright © 2013 Sva prava zadržana od strane autora!