A ćelija - nalazi se u gušterači i luči hormon glukagon. Tijelo šalje signal A ćelijama kada šećer padne prenisko i tada glukagon dolazi do jetre gdje dovodi do oslobađanja glukoze u krvi koja se na periferiji pretvara u energiju.

Amilaza - enzim koji razgrađuje škrob i glikogen. Sintetizira se u gušterači, slinovnicama i jetri. Dijagnostički značaj ima u akutnoj upali gušterače i žlijezda slinovnica. Njezina aktivnost mjeri se u serumu i u mokraći.

ACE inhibitori - lijekovi koji snižavaju krvni pritisak, djeluju tako što blokiraju enzim ACE koji se oslobađa u plućima i izaziva sužavanje krvnih sudova, što za posljedicu ima snižavanje krvnog pritiska.

Acetonurija - pojava ketona (acetona) u mokraći.

ADA dijeta - Općeprihvaćeni tip prehrane za dijabetičare - dijeta koju je propisalo Američko dijabetološko udruženje. Prema njoj, namirnice se dijele u šest grupa: hljeb (i njegove zamjene), meso (i zamjene), mlijeko (i zamjene), povrće, voće, te masnoće (i zamjene). Kroz preporučene jedinice serviranja za pojedine namirnice kontrolira se i unos pojedinih nutrijenata (ugljikohidrata, proteina, masti).

Akutan - opisuje stanje koje se događa iznenada i traje kratko vrijeme. Nasuprot akutnom je hronično.

Albuminurija - stanje u kojem u mokraći ima više od normalne količine proteina pod nazivom albumin. Albuminurija može biti znak nefropatije (bolesti bubrega).

Amiotrofia - je posljedica oštećenja nerava kod dijabetičara usljed čega dolazi do gubitka mišićne mase.

Anemija (anemia sideropenica) - stanje u kojem se broj crvenih krvnih stanica (eritrocita) smanjuje u odnosu na normalne vrijednosti i kao posljedica smanjuje se količina željeza u njima, usljed čega je i prenošenje kiseonika do ćelija znatno smanjeno.

Angiografija - metoda ispitivanja protoka krvi u krvnim žilama.

Angiopatija - česta komplikacija kod pacijenata sa neregulisanim šećerom u krvi, a zahvaća krvne sudove (arterije, vene i kapilare). Postoji dva tipa angiopatija - makroangiopatije i mikroangiopatije. Makroangiopatije zahvaćaju velike arterijske krvne sudove, a mikroangiopatije zahvaćaju male krvne sudove.

Antitijela - (Protutijela ili imunoglobulini) - bjelančevine (ili proteini) iz grupe globulina koje se stvaraju kao reakcija na strane supstance tzv. antigene koji su prodrli u organizam, ali mogu reagovati i na ćelije sopstvenog organizma (dijabetes tip 1) i tada se zovu autoimuna oboljenja.

Angiotenzin - oralni lijek za snižavanje krvnog pritiska.

Arterioskleroza - bolest velikih i srednjih arterija, a posljedica je progresivnog nakupljanja glatko-mišićnih stanica i lipida u intimi. Promjene do kojih dolazi na tim arterijama su otvrdnuće arterijskog zida i gubitak elastičnosti. Pojavljuju se i čvorići, tzv. aterogeni plakovi i dolazi do smanjenja promjera arterije, što smanjuje količinu krvi koja može proći kroz nju (stenoza). S obzirom da se na plakovima lako formiraju trombi, lumen ove arterije može se potpuno zatvoriti (infarkt ili okluzija). Na venama se može javiti upala (tromboflebitis) ili začepljenje (tromboza). Na limfnim krvnim sudovima se javlja najčešće upala (limfangitis).

Apnea - kratkotrajan prekid disanja.

Aritmije - pogledati Srčane aritmije

Arterija - krvna žila koja vodi krv od srca ka periferiji u sve dijelove tijela.

Aspartam - vrsta vještačnog sladila bez kalorija i hranjive vrijednosti. Može se nalaziti u različitim oblicima (tablete, tečnost, prašak...)

Astenija - izrazita mršavost.

Astma - pogledati Hronični opstruktivni bronhitis

Autoimune bolesti - poremećaj imunološkog sistema u kojem imunološki sistem vlastite ćelije prepoznaje kao strano tijelo te ih napada i uništava. To je reakcija antigen – antitijelo.

O nama Korisni linkovi Kontakt

Design & development: triptih
Copyright © 2013 Sva prava zadržana od strane autora!