Gangrena - odumiranje tijela tkiva, najčešće uzrokovano nedostatkom protoka krvi i infekcijom. Može dovesti do amputacija.

Gastropareza - oblik neuropatije koji utječe na pokrete želuca. Probava hrane može biti nepotpuna, što rezultira mučninama, povraćanjem, nadutošću ili otežanom kontrolom šećera u krvi.

Gestacijski dijabetes - naziv je za hiperglikemiju otkrivenu kod trudnice koja do tada nije bolovala od šećerne bolesti, a hiperglikemija prestaje nakon trudnoće. Ako hiperglikemija traje i nakon poroda, tada se u trudnoći radilo o novootkrivenoj šećernoj bolesti.

Gingivitis - upala zubnog mesa.

Glaukom - povećanje pritiska u oku koji nastaje kada se u oku javi povećano stvaranje očne vodice ili smanjena apsorpcija očne vodice (intraokularni pritisak). Glaukom nije u vezi sa krvnim pritiskom.

Glikemija - vrijednost šećera u krvi.

Glikemija natašte (FBG) - vrijednost šećera u krvi prije doručka.

Glikemijski indeks - je broj koji govori kojom brzinom se šećeri iz namirnica oslobađaju u krvi.

Glikogen - polisaharid glukoze koji u životinjskim stanicama služi za pohranu glukoze. Glikogen primarno nastaje u stanicama jetre i mišića, ali može nastati i u stanicama mozga i želuca.

Glikozurija - pojava šećera u urinu.

Glimepirid - oralni lijek, antidijabetik koji snižava nivo šećera u krvi tako što pomaže izlučivanje inzulina iz beta ćelija.

Glitazon - oralni lijek, antidijabetik koji povećava iskoristivost glukoze u jetri, mišićima, masnom tkivu na račun povećanja osjetljivosti inzulinskih receptora.

Glomerul - osnovna jedinica bubrega sastavljena od krvnih sudova kroz koje prolaze otpadne tvari.

Glomerularne filtracije - mjera sposobnosti bubrega za filtriranje i uklanjanje otpadnih tvari.

Glukagon - hormon gušterače koji sudjeluje u metabolizmu ugljikohidrata. Glukagon se stvara u gušterači (alfa stanice Langerhansovih otočića), a izlučuje se u krvotok kada je nizak nivo glukoze u krvi (hipoglikemija). Glukagon u jetri djeluje tako što uzrokuje razgradnju pohranjenog glikogena u glukozu koja se otpušta u krv. Glukagon djeluje suprotno od inzulina, koji omogućuje ulaz glukoze u stanice. Glukagon potiče i na lučenje inzulina, kako bi glukoza u krvi mogla ući u stanice tkiva koje ne mogu uzimati glukozu bez djelovanja inzulina.

Glukoza - (dekstroza, grožđani ili krvni šećer) je najrasprostranjeniji monosaharid u biljnom i životinjskom tkivu, gdje se nalazi slobodna ili u sastavu oligosaharida i polisaharida. Glukoza je heksoza (šećer sa šest C-atoma) i aldoza, jer sadrži aldehidnu skupinu.

Glukometar - aparat za mjerenje nivoa šećera u krvi.

Glukoza u krvi - količina šećera u krvi koji organizmu daje energiju i normalno se nalazi u krvi u referentnim vrijednostima šećera. Također se zove šećer u krvi.

Gljivične infekcije - zapaljenja sluznice izazvano najčešće kvasnom gljivicom (Candida albicans). Visok nivo šećera u krvi pogoduje razvoju komensala odnosno gljivica čije je prirodno stanište u sluznici usne šupljine, vagine i debelog crijeva, što izaziva zapaljenja poput gingivitisa, stomatitisa, faringitisa, vulvovaginitisa itd. Osim toga, može se javiti i na koži i noktima.

Gojaznost - (ili još debljina i pretilost, latinski: obesites), hronična bolest koja nastaje prekomjernim nakupljanjem masti u organizmu i povećanjem tjelesne težine. Svako povećanje 10% više od idealne težine smatra se gojaznošću.

Granični dijabetes - intolerancija glukoze; bivši termin za dijabetes tipa 2.

Gušterača (pankreas) - žlijezda smještena ispod želuca, posebna po tome što ima vanjsko i unutarnje lučenje.

O nama Korisni linkovi Kontakt

Design & development: triptih
Copyright © 2013 Sva prava zadržana od strane autora!