Impotencija - nesposobnost da se postigne ili održi erekcija za seksualnu aktivnost. Također se zove erektivna disfunkcija.

Imunološki sistem - sistem organa koji štiti organizam od napada stranih mikroorganizama (virusa, bakterija, gljivica i parazita), njihovih hemijskih supstanci (toksina), kao i vlastitih izmijenjenih (npr. tumorske) i istrošenih stanica.

Imunosupresiv - lijek koji suzbija prirodni imunološki odgovor. Imunosupresivi se daju pacijenatima sa transplantacijom kako bi se spriječilo odbacivanje organa ili kod bolesnika s autoimunim bolestima.

Indeks tjelesne mase - (Body mass index, krat. BMI) okvirni pokazatelj da li je osoba normalne tjelesne težine, pothranjena ili pretila. Računa se tako da se tjelesna masa osobe u kilogramima podijeli s kvadratom visine u metrima: BMI = m/h².

Inkontinencija - nemogućnost kontrole.

Intenzivirana terapija - je tretman dijabetesa kod kojeg se daju 4 doze inzulina koji djeluje 6 sati, uz strogi režim ishrane i fizičkih aktivnosti. Najčešće se koristi kod mladih osoba, trudnica, teških bolesnika...

Intramuskularno - apliciranje lijeka u mišično tkivo putem injekcije.

Inzulin - je hormon koji luči žlijezda gušterača (pankreas), a služi za regulaciju šećera u krvi, te metabolizam ugljikohidrata i masti u tijelu. On je transporter koji omogućava glukozi da iz krvi prodre u tjelesne stanice gdje se pretvara u energiju za tijelo.

Inzulinom - tumor u guštečari koji luči hormon inzulin.

Inzulinska pumpa - medicinsko pomagalo koje omogućuje kontinuirano subkutano snabdijevanje organizma inzulinom u promjenjivim, prilagodljivim i preciznim dozama tokom 24 sata.

Inzulinska rezistencija - otpornost ćelija na inzulin, odnosno kada ćelija ne prepoznaje inzulin - posljedica je visok nivo šećera u krvi, što rezultira daljnjim povišenjem nivoa inzulina u krvi te se stvara začarani krug.

O nama Korisni linkovi Kontakt

Design & development: triptih
Copyright © 2013 Sva prava zadržana od strane autora!