Makrovaskularne bolesti - bolesti koje zahvataju velike krvne sudove (karotide, aorta, arterija lijaka...).

Makulopatija - predstavlja prisustvo otoka usljed taložnja grudvica izvan čelijskih depozita (fokalna, difuzna, eksudativna) ili ishemična u makularnom području, a može biti pridružena i dijabetičkoj retinopatiji.

Masti - organski spojevi s velikom ulogom u izgradnji živih bića. Prema hemijskom sastavu su esteri glicerola i viših masnih kiselina pa se svrstavaju u trigliceride, a također i u širu skupinu spojeva koji se zovu lipidi. Namirnice koje sadrže masti su maslac, margarin, ulje, orašasti plodovi, meso, perad, riba i neki mliječni proizvodi.

Medeni mjesec - fenomen kada kod šećerne bolesti tipa 1 dolazi do remisije i pacijent prestane uzimati inzulin, ali ta razdoblja “medenog mjeseca” gotovo nikada ne traju dugo, javljaju se ubrzo nakon postavljanja dijagnoze. Razdoblje medenog mjeseca može trajati sedmicama, mjesecima ili čak i do godinu dana ili više.

Metaboličke polimiopatije - skup sindroma na mišićima izazvanih nepravilnim iskorištavanjem šećera u mišićima i masnih kiselina te deponovanje glikogena. Javljaju se mišićni grčevi i bolovi.

Metabolički sindrom - skup simptoma koji čine gojaznost, povišeni šećer i povišene masnoće.

Metabolizam - ili izmjena tvari je skup hemijskih reakcija koje se odvijaju u živom organizmu kako bi održali život. Ti procesi omogućuju organizmu da raste, da se razmnožava, da održava svoju strukturu i reagira na okolinu.

Metformin - oralni lijek, antidijabetik koji se koristi u liječenju Dijabetes melitusa tip 2, samostalno ili u kombinaciji sa preparatima sulfonil uree ili sa inzulinom. Djeluje tako da smanjuje količinu šećera koji proizvodi jetra i utječe na bolju potrošnju šećera u perifernim tkivima.

Mikrovaskularne bolesti - bolesti malih krvnih žila.

Mjesta ubrizgavanja - mjesta na tijelu gdje se inzulin obično ubrizgava

Mješovita doza - kombinacija dvije vrste inzulina u jednoj aplikaciji. Obično brzo ili kratko-djelujući inzulin u kombinaciji s više inzulina i osigurava kratkoročne i dugoročne kontrole razine glukoze u krvi.

Monofilament - test kojim se ispituje provodljivost dodira dodirom. Na isti način ispituje se i zvučnom viljuškom.

Mrena - pogledati Katarakta

O nama Korisni linkovi Kontakt

Design & development: triptih
Copyright © 2013 Sva prava zadržana od strane autora!