Pacemaker - aparat koji se ugrađuje kod pacijenata sa usporenim srčanim ritmom (brahikardija) ili AV bloka trećeg stepena.

Padavica - pogledati Epilepsija

Parkinsonova bolest - bolest poremećaja pokreta zbog smanjenja lučenja hemijske supstance dopamina u dijelu mozga koji ima važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta (bazalni gangliji). Bolest je nazvana po liječniku iz Londona dr. Jamesu Parkinsonu, koji je 1817. godine prvi opisao simptome bolesti.

Pen - uređaj za ubrizgavanje inzulina koji izgleda kao olovka. Može biti jednokratni ili višekratni.

Peptički ulkus (čir) - često stanje karakterizirano ozljedom u stijenci želuca ili dvanaesnika, mada se ozljede mogu javljati i u jednjaku ili crijevima. Čir na dvanaesniku nije toliko zloćudan kao čir na želucu, (koji se i teže liječi), međutim, jednom izliječeni čir na želucu daleko se rjeđe ponovno aktivira (recidivira) nego čir na dvanaesniku.

Policitemija - povećan broj crvenih krvnih zrnaca u krvi.

Poliurija - simptom povišenog šećera u krvi koji se manifestuje učestalim mokrenjem.

Polidipsija - simptom povišenog šećera u krvi – povećana potreba za vodom.

Polifagija - simptom povišenog šećera u krvi - povećana potreba za hranom, bez dobivanja na težini.

Postherpetična neuralgija - bol na mjestu gdje su se javile herpetične promjene. Može trajati mjesecima pa i godinama. Jednom unesen virus u organizam ostaje u njemu do kraja života, a pad imuniteta je okidač za njegovu manifestaciju.

Postprandijalna glikemija (PGB) - vrijednost šećera u krvi nakon obroka.

Predijabetes - stanje u kojem je razina glukoze u krvi viša od normalne, ali nije dovoljno visoka za dijagnozu dijabetesa. Osobe sa predijabetesom imaju povećan rizik za razvoj dijabetesa tipa 2, bolesti srca i moždani udar.

Pretilost - pogledati gojaznost; prekomjerna tjelesna težina gdje je indeks tjelesne mase od 25 do 29.9.

Proteini - pogledati Bjelančevine

Proteinurija - pojava bjelančevina u mokraći.

Proteza - mehanička zamjena za određeni dio tijela.

Pruritus - svrbež

PTSP - Posttraumatski stresni poremećaj - oblik je psiholoških posljedica izlaganja stresnim doživljajima, koji uključuju smrtnu opasnost, ozbiljne fizičke povrede ili prijetnju psihičkom ili fizičkom integritetu osobe te koja ta osoba doživljava krajnje traumatično.

Puls - broj otkucaja srca u minuti.

O nama Korisni linkovi Kontakt

Design & development: triptih
Copyright © 2013 Sva prava zadržana od strane autora!