Saharin - sladilo bez kalorija i hranjive vrijednosti.

Saharoza - u prirodi nastaje u biljkama. Čista saharoza se često nalazi u obliku finog, bijelog, kristalnog praha, bez mirisa, slatkog okusa, kojeg u svakodnevnoj upotrebi nazivamo kuhinjski šećer.

Samokontrola - kod dijabetesa je trajni proces upravljanja dijabetesom. Uključuje pravilnu ishranu, planirane fizičke aktivnosti, uzimanje terapije uz vođenje dnevnika glikemije. Samokontrola mora biti uz nadzor liječnika.

Savjetovalište za dijabetes - centar za edukaciju dijabetičara. U edukacioni tim spadaju ljekar specijalista (internista, endokrinolog - dijabetolog), medicinska sestra i nutricionista.

Simptomi dijabetes melitusa - gubitak na tjelesnoj težini, hronični umor, pospanost, mučnina i povraćanje, suha koža i sluznice (usna šupljina,rodnica), svrbež po koži, pečenje u ustima i rodnici, bolovi u nogama, trnjenje.

Sintetski inzulin - inzulin koji se dobiva tehnikom rekombinantne DNK iz bakterija pomoću genetskog inženjeringa, po sastavu aminokiselina ne razlikuje se od ljudskog.

Skrb o ranama - koraci koji se poduzimaju kako bi se sanirale nastale rane. Osobe s dijabetesom trebaju poduzeti posebne mjere opreza, tako rane ne postanu zaražene.

Srčane aritmije - znači nenormalni srčani ritam, a obično uključuju nepravilnosti u frekvenciji i redoslijedu, što se može jasno vidjeti na EKG-u.

Srednjedugodjelujući inzulin - inzulin počinje djelovati 30 minuta nakon aplikacije, maksimum dejstva postiže nakon 5-6 sati i djeluje 16-18 sati. Daju se u jutarnjoj i večernjoj dozi.

Stevia - biljno sladilo dobiveno iz biljke Stevia rebaudiana i 300 puta je slađa od šećera, a njen unos nije ograničen.

Stomatitis - zapaljenje sluznice u usnoj duplji čiji su uzrok najčešće gljivice (Candida albicans).

Supkutano - davanje injekcije pod kožu.

O nama Korisni linkovi Kontakt

Design & development: triptih
Copyright © 2013 Sva prava zadržana od strane autora!